Kunnen draadloze oortjes oververhitten?

Je telefoon of laptop een tijdje gebruiken in de volle hete zomerzon kan ervoor zorgen dat je apparaat oververhit. Veel telefoons en laptops hebben hiervoor beveiliging ingebouwd voor wanneer het apparaat boven een bepaalde temperatuur komt. Zo geeft je iPhone een waarschuwingsmelding wanneer deze boven de  35 graden komt (en onder de 0 graden). De ingebouwde ventilatoren kunnen de warmte niet genoeg weg krijgen waardoor het apparaat zichzelf uitzet. Maar hoe zit dit bij draadloze oortjes?

Kunnen earbuds oververhitten (airpods)

Kunnen earbuds oververhitten?

Draadloze oortjes werken net als telefoons en laptops op een accu en kunnen wel degelijk oververhitten. De accu is gevoelig voor hitte en kan minder presteren door oververhitting van de draadloze oortjes. De  accu is over het algemeen het gevoeligst voor de hitte en kan in het ergste geval zelfs exploderen door de hitte, maar dit wordt bij de bekendere merken wel getest. In het geval dat de oortjes wel ernstige problemen ondervinden door de hitte kan het een probleem worden voor de fabrikant. 

Ook bij langdurig gebruik kan het zijn dat de oortjes warmer aanvoelen dan normaal. Dit is wel iets wat vaker voorkomt, maar zou niet tot schade aan de oortjes moeten leiden.

In sommige gevallen kan het ook zijn dat de oortjes door de eigen software oververhitten. Dit is recent nog gebeurd bij de Amazon Echo Buds, waardoor Amazon een waarschuwing afgaf aan de kopers en adviseerde de laatste software update te installeren op de draadloze oortjes.

Veel fabrikanten bouwen wel een beveiliging in tegen hittestress. Zo zetten de draadloze oortjes zich uit als de behuizing van de oortjes boven een bepaalde temperatuur komen. In sommige gevallen kun je hier een melding bij horen voor de oortjes uit gaan.

Wat kun je doen tegen oververhitting van je earbuds en hoe voorkom je het?

Een aantal praktische tips om te zorgen dat je oortjes niet te heet worden en niet de batterij van de oortjes verpesten zijn:

  • Zorg dat je de earbuds niet te lang gebruikt in temperaturen boven de 35 graden en zorg dat ze niet teveel direct in contact staan met de zon,
  • Update de software van je draadloze oortjes regelmatig,
  • Hou de oortjes schoon. Stof in de oortjes kan er ook voor zorgen dat de oortjes minder frisse lucht binnen krijgen,
  • Zet ze uit als je de earbuds niet gebruikt, berg ze op in het oplaad doosje en houd ook het oplaadbare doosje uit de zon,
  • Laat de oplaadbare case niet langer in de oplader zitten dan nodig is,
  • Mochten er functies zijn die je uit kunt zetten (zoals noise cancelling en extra microfoons), zet deze dan standaard uit.

Lees meer over draadloze oortjes, zoals:

Wil je een overzicht van alle draadloze oortjes en de verschillen tussen de earbuds?