Preview: Sony WF-XB700. De nieuwste draadloze oortjes van Sony

Sony’s “opvolger” van de WF-1000XM3?

Sony komt met een nieuwe set draadloze oortjes, de WF-XB700. In deze preview leggen we uit wat ze kunnen, wat ze kosten, wanneer ze uitkomen en wat er nieuw is ten opzichte van de WF-1000XM3, de wireless earbuds die Sony in 2019 uitbracht.

Sony WF-XB700 specificaties

  • Een batterijduur van 9 uur voor de oortjes. Met de meegeleverde case kun je ze nog een keer helemaal opladen waardoor je in totaal 18 uur kunt luisteren. Dit is een prima accuduur voor draadloze oortjes.
  • Daarnaast laden de oortjes erg snel op. Sony beweert op de site dat je na 10 minuten opladen, een uur kunt luisteren.
  • Een goede stevige bas om meer diepte aan je muziek te geven.
  • Een kleine en compacte oplaad- en beschermdoosje.
  • Een water- en stof-dichtheidsrating van IPX4 (IP rating), wat zweet en regenbestendig is, maar laat ze niet in een plas water vallen.
  • Beschikbaar in donker blauw/ turquoise en zwart.
  • Daarnaast beschikken de oortjes over Bluetooth (een connectie per oortje waardoor je een goed signaal blijft houden, onafhankelijk per oortje).

Waar we echter geen fan van zijn is de naam. Sony maakt het met hun huidige naamstructuur erg onoverzichtelijk over welke oortjes het gaat. Zo zijn er naast de WF-XB700 ook nog de WF-1000XM3, die vorig jaar uitkwamen. In de headphone lijn van Sony gebruiken ze dezelfde code structuur. Zo heb je WH-100XM3 (de headphone variant van de WF-1000XM3) en de WH-XB700 (wat weer het headphone broertje is van deze oortjes, de WF-XB700). Daarnaast zijn de benamingen ook niet zo pakkend (en goed te onthouden) als AirPods Pro, Galaxy Buds en vergelijkbare benamingen die fabrikanten meegeven.

Preview Sony wf-xb700 draadlozeoortjes (original Plush Design Studio)

Wat is er nieuw? De Sony WF-XB700 vs. de Sony WF-1000XM3

De vorige draadloze oortjes die Sony uitbracht waren de WF-1000XM3. Deze kwamen in begin 2019 uit en zijn draadloze oortjes die je in het hogere segment van de wireless earbuds markt vindt. Origineel koste deze oortjes ook €250,-, maar deze prijs is al snel lager geworden.

Nu, een jaar later, krijgen we dus de WF-XB700 die met een prijskaartje van rond de €150,- meer in het middensegment van de wireless earbuds markt zitten. De vraag hierbij is: “is er ingeleverd op functies of kwaliteit?”

Het Geluid

Eén van de voornaamste punten waar Sony op inzet zijn het geluid, en dan met name de goede stevige bas om meer diepte aan je muziek te geven. Ze hebben er hun eigen handelsmerk zelfs van gemaakt, genaamd EXTRA BASS™. Hiermee zou je bas echt een stuk beter moeten gaan klinken dan bij oudere draadloze oortjes. De bas van de Sony WF-1000XM3 waren al heel fijn (aanwezig, maar niet te). Hoe het geluid in werkelijkheid gaat zijn bij de WF-XB700 moeten we nog gaan ervaren.

De Batterij

De batterij van de WF-XB700 en de WF-1000XM3 zijn nagenoeg even goed. Beide beloven een luistertijd van 9 uur te hebben wat erg goed is voor draadloze oortjes. De batterij van de oplaadbare case verschillen wel. De nieuwe WF-1000XM3 geeft een extra 16 tot 24 uur aan batterij, terwijl de WF-XB700 9 uur extra batterijduur biedt. Dit verschil zie je ook duidelijk in de case.

De oplaadbare case van de nieuwe WF-XB700 is een stuk kleiner. Deze case stop je makkelijk even in je binnenzak, of in je broekzak, terwijl de case van de oudere WF-1000XM3 vrij groot is en moeilijk in je binnenzak past. Dit komt natuurlijk door de grotere batterij die hierin zit. Een kleinere case dus, maar dat betekent wel inleveren op de batterij van de case. Toch is 9 uur extra nog zat en zul je merken dat als je de case vaak oplaadt je bijna nooit zonder batterij zit.

Uiterlijk

Opvallend aan de nieuwe WF-XB700 is dat ze iets kleiner zijn dan WF-1000XM3, voornamelijk platter. Ze zijn iets minder opvallend wanneer ze in je oren zitten, al komen beide oortjes relatief ver uit je oren. Voor het gewicht en de draagbaarheid was dit bij de WF-1000XM3 geen probleem, dus dit verwachten we zeker niet van de WF-XB700. De oplaad case van de WF-XB700 doet wel wat normaal aan, iets wat bij de WF-1000XM3 juist een voordeel is. De WF-1000XM3 heeft een mooi afgewerkt doosje met een metalen case en matchende kleuren van de oortjes. Dit is ook bij de oortjes zelf. Door het materiaalgebruik en de toepassing van kleuren zie je dat de WF-XB700 iets simpeler zijn en dat de WF-1000XM3 iets meer voor stijl gaat. Maar beide oortjes blijven mooi, helemaal vergeleken met een boel concurrenten.

Wat missen de Sony WF-XB700 ten opzichte van de Sony WF-1000XM3?

De WF-1000XM3 heeft naast passieve ruisonderdrukking door de rubbere in-ear oordoppen ook actieve noise cancelling. De WF-XB700 heeft alleen passieve ruisonderdrukking. Mogelijk is dit ook genoeg voor een goede muziekkwaliteit, want hier heb je lang niet altijd actieve ruisonderdrukking voor nodig.

Daarnaast hebben de WF-XB700 knoppen ten opzichte van de touch bediening van de WF-1000XM3. Dit kan voor sommige mensen juist een voordeel zijn, omdat je door te drukken beter een gevoel hebt van de bediening. De knoppen hebben meerdere functies. Voor het rechteroortje is dit muziek afspelen, spraakondersteuning en handsfree bellen en met de linker regel je het volume. De koppeling en eventuele aanpassingen van de equalizer kun je waarschijnlijk ook met de Sony Headphones Connect app doen, net als bij de WF-1000XM3. Dit werkte vrij makkelijk en zorgt dat de WF-XB700 niet afhankelijk zijn van één merk apparaat, maar op alle Android en iOS apparaten zal werken en koppelt via Bluetooth.

Wanneer komen de Sony WF-XB700 uit in Nederland?

De Sony WF-XB700 staan gepland om in april 2020 uit te komen in Nederland, maar mogelijk kan het iets langer duren en wordt het mei. Momenteel staan ze alleen nog maar op de officiële Sony website, maar hier kun je ze niet direct bestellen en er worden ook nog geen andere verkopers aangegeven.

Wat kosten de Sony WF-XB700?

De nieuwste oortjes van Sony hebben een adviesprijs van €150,-. Daarmee zitten ze flink onder de prijs van de Sony WF-1000XM3 die een adviesprijs hanteren van €250,- (al koop je ze via een aantal winkels voor rond de €179,-).

Daarmee zitten ze ook rond het prijspeil van de Apple AirPods die €159,- kosten, of de Galaxy Buds Plus €169,99. Daarmee zijn het prima oortjes met een mooi prijskaartje. Wel is het dus kijken of de prijs in de winkels niet lager komt te liggen. Zo niet, dan is het ook te overwegen net dat beetje extra te betalen voor de oudere Sony WF-1000xm3 waarbij je case met grotere batterij hebt en noise cancelling. Daarentegen gaan de WF-XB700 zelf wel langer mee op een volgeladen batterij.

Zijn de Sony WF-XB700 waterdicht?

De Sony WF-XB700 hebben een IPX4 rating en daarmee zijn ze niet waterdicht. Ze zijn wel waterafstotend. Deze draadloze oortjes kun je daarom prima dragen in een regenbui. Sony geeft aan dat de oortjes verzekerd zijn van bescherming tegen spattend water vanuit elke hoek tegen het apparaat. Maar daarbij maakt Sony wel de kanttekening dat de audio uitgangen (het stuk in je oren), niet deze bescherming tegen water biedt. Voor zweet in je oren bij het sporten zou dit geen probleem moeten zijn, maar pas toch op. Laat ze zeker niet in een regenplas vallen, want dat kunnen de speakers in de WF-XB700 hoogstwaarschijnlijk niet aan.

In welke kleuren zijn de Sony WF-XB700 beschikbaar?

Er komen 2 kleurvarianten voor de Sony WF-XB700, blauw en zwart. De blauwe oortjes zijn grotendeels donkerblauw van kleur (wat redelijk dicht bij de zwarte variant komt). Alleen het Sony Logo en de body onder de buitenste plaat zijn turquoise. Het turquoise zie je bij de WF-XB700 bijna niet als je ze in hebt.

Kijken we uit naar deze draadloze oortjes?

De Sony WF-XB700 hebben een prima basis: ze zijn relatief goedkoop voor het segment waar ze in zitten, waterafstotend, een niet al te opvallend uiterlijk en een batterijduur van 9 uur. Dit zou een prima koop moeten zijn als je niet teveel geld wilt uitgeven en niet al teveel extra opties wilt. Vergeleken met andere oortjes in het segment is het maar net wat je mooi vindt, en wat je smaak qua merk is. Wel zijn we erg benieuwd naar de EXTRA BASS technologie die in deze oortjes zitten. Het gaat tenslotte om het geluid.

Lees ook: