Review Sony WF-1000XM3:
7 Maanden later.  Zo goed is het flagship model van Sony!

Mogelijk één van de mooiste earbuds op de markt en tegelijk de earbuds met de moeilijkst te onthouden naam zijn de Sony WF-1000XM3. Met de ingebouwde noise cancelling is het één van de grootste concurrenten van de AirPods 2 en AirPods Pro. In deze review lees je of de Sony WF-1000XM3 ook echt een AirPods killer is.

Wat is de retail adviesprijs van de Sony WF-1000XM3?

De officiële prijs in de online winkel van Sony staat op €250,- wat ze een stukje goedkoper maken dan het flagship model van Apple, de AirPods Pro met een prijskaartje van €279,-. Dit is de adviesprijs, maar er zijn al winkels die ze goedkoper aanbieden.

Waar vind je de Sony WF-1000XM3 earbuds het goedkoopst?

Veel retailwinkels bieden al een lagere prijs als de adviesprijs.
Zo zijn ze bij Expert.nl het goedkoopst te vinden. Er zit vooralsnog geen verschil in de prijs bij de verschillende kleuren.

Review Sony WF-1000XM3: 7 Maanden later. Zo goed is het flagship model van Sony!

Samengevat

De Sony WF-1000XM3 heeft alles wat je mag verwachten van de moderne true wireless earbuds. Ruisonderdrukking, een prima accuduur, een mooi design (in onze ogen) en bovenal een lekker rijk geluid.

Daarnaast scheelt de prijs ook beduidend als je deze vergelijkt met de Apple AirPods Pro. De adviesprijs van deze draadloze oortjes is €250,-. Dat scheelt €29,- met de AirPods Pro die dezelfde functionaliteiten heeft. Bij Expert.nl koop je ze voor nog minder, voor €177,-. Een mooie prijs voor prima oortjes.

Andere pluspunten:

+ Vanwege de eigen app kun je deze Sony earbuds ook prima op een Android apparaat gebruiken en ook op iOS apparaten. Daar heb je altijd dezelfde functionaliteiten en mis je niks.
+ De touch controls werken erg fijn. Je hebt snel de controle over je ruisonderdrukking, zodat je niet je oortje uit hoeft te doen om je omgeving te horen.
+ Keuze uit 6 verschillende verwisselbare oordopjes (met verschil in grootte en hardheid) zodat ze wel in je oren moeten passen.

Minpunten:

– Niet waterbestendig. Dit maakt dat sporten en fietsen in een regenbui mogelijk je oortjes kunnen beschadigen.
– De microfoon kan beter. 

Het design

Over het design zijn we erg positief gestemd. Wanneer je ze in je oren hebt zitten voelt het niet alsof er een heel ding aan je oren hang. De oortjes zijn zwaarder dan de varianten met het AirPods design maar dit is niet vervelend. Het enige wat je ziet is de ovale vorm, die vrij plat langs je oor ligt. Sommige vinden het door de vorm wat lijken op de oude handsfree headsets (welbekend van de taxichauffeur), maar wij vinden het vooral een futuristische look geven. Maar design ligt altijd persoonlijk.

In de kleuren heb je in ieder geval 2 keuzes: zwart of zilver. Dit klinkt vrij basic, maar door de mat uitziende finish geeft het een heel mooi effect. Silver lijkt hierdoor wat meer op taupe. De zwarte oortjes zien er niet glimmend uit, wat je wel hebt bij de meer plastice oortjes. Daarnaast staat op de zwarte oortjes het Sony brand in koper kleur op de zijkant gedrukt. Op de zilveren oortjes heeft het merk meer een gouden kleur.

De oplaadcase

De oplaadcase zelf ook erg stijlvol. Deze komen in matchende kleuren waarbij de deksel dezelfde kleur als het logo heeft. De oortjes passen prima in het doosje en vallen mooi in de vormen voor de oortjes. Door kleine magneetje in het doosje vallen ze netjes op hun plaats, wat ook als voordeel heeft dat ze goed aansluiten aan het oplaadpunt. Zo voorkom je dat je oortjes wel in het doosje zitten maar niet worden opgeladen.

Sony - WF 1000XM3 oplaad case kleuren

Het doosje zelf is vrij groot, wat in de broekzak wat ruimte wegneemt. Dit heeft echter wel een voordeel, namelijk de batterij duur. De earbuds zelf gaan na opladen 6 tot 8 uur mee. Dit is vergeleken met andere oortjes al vrij lang. De oplaadcase levert nog eens een extra 16 tot 24 uur extra aan batterij. Hiermee heeft de Sony WF-1000XM3 één van de langste batterijduur voor draadloze oortjes op de markt. Knappe jongen die zonder stroom komt te zitten.

Hoe is het geluid van de Sony WF-1000XM3?

Het geluid is boven verwachting goed. Er zijn concurrenten op de markt die een nog beter geluid geven, maar vaak gaat dat ten koste van andere belangrijke features. Je kunt natuurlijk maar zo veel kwijt in een earbud. 

Toch heeft Sony een knap staaltje werk afgeleverd met deze oortjes. De bass voelt prettig en door de goede afsluiting van de verschillende oordoppen die zijn meegeleverd verlies je weinig geluid en hoor je weinig ruis. 

Werkt de Noise cancelling van de WF-1000XM3 goed?

Deze draadloze oortjes maken gebruik van de nieuwe QN1e HD Noise Cancelling-processor. Dit maakt dat de noise-cancelling erg prettig werkt en is af te stemmen. Zo heb je volledige noise cancelling en een transparantie-modus. 

Noise cancelling/ruisonderdrukking

De Noise cancelling biedt een goede afscherming van omgevingsgeluid. Zelfs in een vliegtuig werkt de ruisonderdrukking erg goed. Door de goede aansluiting van de extra meegeleverde oordoppen sluiten ze je oor goed af waardoor de ruisonderdrukking goed werkt. Deze earbuds kunnen zich dus zeker opwassen tegen de ruisonderdrukking van de AirPods Pro.

Transparantie-modus

Door een kleine microfoon in beide oortjes wordt omgevingsgeluid opgenomen en toegelaten door je eigen audio heen. Een hele prettige functie van de oortjes zijn de touchcontrols aan de zijkant van de oortjes. Wanneer je de volledige noise cancelling aan hebt staan kun je door je vinger tegen de oortjes te houden tijdelijk geluid doorlaten zoals in de transparantie-modus. Wanneer je weer loslaat schakelen ze direct weer naar volledige noise cancelling. Dit is een ontzettend handige functies in situaties waar je tijdelijk omgevingsgeluid wilt horen. Als iemand je iets vraagt of er op het station iets wordt omgeroepen. 

Zijn de Sony WF-1000XM3 waterproof?

De earbuds hebben geen IP waarde hoger dan x4 wat betekent dat ze niet spatwaterbestendig zijn en zeker niet waterdicht. Dit is voor wat ons betreft het grootste gemis van deze draadloze oortjes. Het maakt dat sporten met deze oortjes een risico met zich meebrengen, vanwege zweet wat mogelijk de oortjes aantast. Ook als je er mee in een regenbui terecht komt is het oppassen. 

Draadloze oortjes zijn een duur product, dus als je deze koopt wil je dat ze lang meegaan. Waterdicht kun je nog niet verwachten van de moderne earbuds, maar spatwaterbestendig toch zeker wel. Hopelijk brengen de volgende Sony oortjes hier verandering in om ze meer de perfecte earbuds te maken.

Hoe goed werken de touch controls?

Op de zijkant van de oortjes zit een ronde pad. Deze kun je bedienen door met je vinger verschillende bewegingen te maken over de touchpad.

Is de Sony app gemakkelijk te gebruiken?

In de Sony Headphones Connect app kun je de oortjes eenvoudig vinden en koppelen. De app biedt een paar handige opties om de oortjes aan te passen naar jouw wensen. Zo kun je de bediening op de oortjes aanpassen en kun je met de equalizer verandering aanbrengen in de tonen in het geluid. Dit is ook een prettige optie die je bij veel van de concurrentie niet hebt. Zeker een voordeel dus.

Conclusie

Hierbij komen we tot het antwoord op de vraag “vallen de Sony WF-1000XM3 genoeg op in de groeiende earbuds markt?”

Het antwoord is een volle ja! De oortjes hebben nu bijna alles wat je mag verwachten van draadloze oortjes. Er zijn nog altijd verbeteringen door te voeren om het ook een volle 10 te maken, zoals betere bestendigheid tegen water en een betere microfoon, maar dat mag voor nu de pret niet drukken. Deze true wireless oortjes van Sony zijn zeker het geld waard.