LG Tone Free HBS FN6 Review. Bacterievrije draadloze oortjes.

Door de populariteit van draadloze oortjes heeft nu bijna elk bekend tech merk wel een eigen variant op de markt gebracht. Om je als merk te kunne onderscheiden is het daarom steeds moeilijker aan het worden om met iets nieuws te komen. LG betreed de markt nu ook en dat doen ze wel met een bijzonder product. Draadloze oortjes die bacterievrij moeten blijven. LG komt met de Tone Free FN6 (met UVnano) en de FN4 (zonder UVnano). In deze review bespreken we de FN6.

Review score draadlozeoortjes Bose SoundSport Wireless 7,5 prima+

Voordelen van de LG Tone Free FN6

  • Companion app om equalizer in te stellen, touch bediening aan te passen en te updaten,
  • Mooi klein oplaadbaar opbergdoosje, goed formaat om mee te nemen,
  • Dynamische Hear through (ambient sound) mode om iets meer geluid door te laten,
  • UVnano technologie om je oortjes bacterievrij te houden,
  • Zitcomfort, geen last van pijnlijke oren.

Nadelen van de LG Tone Free FN6

  • Switchen tussen apparaten niet heel makkelijk. Je kunt wel tegelijk de koppeling, houden, maar als je wilt switchen moet je wel de oortjes loskoppelen van de apparaten waar je niet wilt luisteren,
  • Het geluid kan beter,
  • Soms een hele lichte piep (alleen hoorbaar voor mensen met een jong/goed gehoor)
  • IPX4, dit is zo’n beetje het minimale in de markt. Liever wil je meer bescherming,
  • Touch bediening werkt niet altijd even prettig.

De adviesprijs van deze oortjes ligt rond de €130,-, maar bij Bol.com koop je ze het goedkoopst voor €107,- :

Hoe is het geluid van de LG Tone Free FN6

LG is zeker niet de grootste fabrikant van oortjes en headphones, maar is meer bekend van de wat grotere apparaten zoals draadloze speakers en soundbars. De Tone Free earbuds zijn daarom wat meer een uitstapje voor het bedrijf. De FN6 en FN4 zijn de eerste true wireless earbuds van LG die op de markt komen. Ontbreekt het ze dan niet in ervaring om kwalitatieve draadloze oortjes te maken?

We hebben de FN6 drie weken kunnen testen. Allereerst zorgt het in-ear ontwerp ervoor dat de draadloze oortjes goed afsluiten van het omgevingsgeluid. Dat is fijn, want dat zorgt ervoor dat je weinig verstoring in de audio hebt, zelfs als je op een drukke plek bent. Zo kun je dus goed je muziek horen. Mocht je in een luidruchtige omgeving zitten kan je het volume genoeg aanpassen, mogelijk kunnen ze zelfs iets te hard. Het maximale van het volume hebben we in ieder geval niet gebruikt.

LG Tone Free HBS FN6 Review 1

Het geluid zelf is goed, maar niet exceptioneel. De bas is wat zacht en het geluid voelt niet heel rijk aan. Er zit minder diepgang in de tonen. Waarbij je bij sommige draadloze oortjes of koptelefoons hebt dat je veel meer van de muziek hoort, soms zelfs instrumenten in de muziek die je anders nooit hoorde, is dat bij de LG Tone Free niet zo. Je kunt gelukkig wel aanpassingen maken in de equalizer met de app Tone Free app van LG. Verder kan het volume best hard.

Ook hebben de draadloze oortjes een Dynamische Hear Through (Ambient Sound) modus. Dit is wel erg prettig. Aangezien de oortjes goed afsluiten hoor je weinig van het omgevingsgeluid. Als je toch nog wat mee wilt krijgen kun je deze modus aanzetten. Zo wordt door de microfoon het omgevingsgeluid ligt doorgegeven door je oortjes zodat je iets mee krijgt. De intensiteit wordt dynamisch bepaald. Het past zich aan aan het niveau van het omgevingsgeluid. Is het geluid om je heen zacht, dan wordt het licht doorgegeven. Is het omgevingsgeluid juist hard, dan wordt het niveau aangepast waardoor het niet ook heel hard wordt doorgegeven, maar juist ook zacht. Zo storen harde plotselinge geluiden niet, bijvoorbeeld wanneer je trein net aan komt rijden.

Hoe zitten de LG Tone Free FN6

Één van de belangrijkste voordelen aan de LG Tone Free FN6 is hoe comfortabel ze zitten. De oordopjes op de oortjes zijn gemaakt van gel en hebben medische kwaliteit. Dit zit erg prettig in je oren en voelt niet hard aan. Ook als ze diep in je oren zitten en wat knel zouden kunnen gaan zitten irriteert dit niet, iets wat we bij andere draadloze oortjes nog wel eens terug zien. 

Net als bij veel andere draadloze oortjes komen de LG Tone Free FN6 met verschillende maten oordopjes (s, m, l). Zo kun je zelf nog kijken welke oordopjes het best afsluiten en het stevigst zitten. Als de oortjes eenmaal in je oren zitten voel je ze al snel niet meer zitten. De draadloze oortjes zijn erg licht en door de zachte pasvorm voel je ze haast niet meer. Dit is één van de grote voordelen nu voor de LG FN6.

UVnano technologie draadloze oortjes

Hoe werkt de bediening van de LG Tone Free FN6

De LG Tone Free FN6 heeft touchbediening. Deze is verwerkt in de steeltjes van de oortjes. Om precies te zijn op de bovenkant van de stam van de oortjes. Dit is soms even zoeken en kan even wennen zijn. Ook het bedienen moet je soms even uitzoeken. Als je één keer tikt op de oortjes kun je de audio laten afspelen of pauzeren. Bij twee keer tikken kun je het volume bepalen. Door twee keer links te tikken gaat het volume omlaag en twee keer op rechts is omhoog. Door drie keer te tikken skip je door naar het volgende nummer. En als laatst kun je ook je vinger een paar seconden op de touchbediening leggen. Op deze manier kun je de ambient sound modus aan en uit zetten.

Al met al zijn er veel bedieningsmogelijkheden, wat erg prettig is als je snel iets wilt doen. Belangrijk is dat je niet te snel tikt en op de goede plaats tikt. Dat kan alleen wel even wennen zijn, omdat de oortjes niet altijd goed reageren op je tikken.

Je kunt de FN6 oortjes koppelen door de oplaadbare case te openen wanneer de oortjes er in zitten. Als je nog geen apparaat gekoppeld hebt gaat het doosje automatisch in pairing modus. Als je vervolgens zoekt naar apparaten via bluetooth zijn de oortjes zichtbaar. Mocht dit niet lukken zit er ook een knop op het doosje. Als je deze twee seconden inhoud begint het lampje op het doosje te knipperen en staat deze ook in pairing modus. Zo kun je de oortjes handmatig in koppelmodus zetten.

Draadloze oortjes LG Tone Free ruisonderdrukking FN4 FN6

Ook hebben de oortjes een Find my earbuds functie. Als je de functie gebruikt piepen je oortjes zodat je ze weer kunt vinden. Best handig omdat je je oortjes soms even kort op rare plekken legt, waarna je vervolgens vergeet waar dat ook alweer was.

De batterij van de oortjes gaan 6 uur mee met één lading. De case zelf werkt (net als bij veel andere draadloze oortjes) ook als een accu en geven daarmee 12 uur extra batterij aan de draadloze oortjes. De case zelf is draadloos op te laden of je kunt de case opladen met een USB C, wat steeds vaker de norm is voor oplaadkabels.

Conclusie LG Tone Free HBS FN6

De LG Tone Free HBS FN6 brengen wat nieuws naar de markt voor draadloze oortjes. De UVnano technologie houdt je oortjes nagenoeg bacterievrij. Dit is een functie die cool klinkt, maar in de praktijk merk je er weinig van. De functie lijkt prima te werken, maar echt last van bacteriën hebben wij nog nooit gehad bij draadloze oortjes. Dat wil niet zeggen dat de functie erg welkom is, want hierdoor zorg je dat je in de toekomst ook geen last hoeft te hebben van bacteriën. Mocht je de functie niet willen, dan kan je ook voor de LG FN4 gaan die nagenoeg hetzelfde zijn, alleen de UVnano functie niet hebben. Dit scheelt zo’n €40,-/€50.-. Verder is het geluid zeker niet exceptioneel, maar klinkt het gewoon prima. Er mist diepgang in het geluid en de bas is wat zacht.  Maar voor oortjes in deze prijscategorie is het gewoon heel netjes. 

De batterij is prima en zorgt dat je, inclusief opladen, prima de dag doorkomt. Het grootste pluspunt wat de oortjes krijgen is het heerlijke zitcomfort. Je merkt bijna niet meer dat de draadloze oortjes in je oren zitten door de zachte pasvorm en dat is iets waar andere fabrikanten nog van zouden kunnen leren.