Review: Jabra Elite 85t

Jabra is als één van de pionier in de draadloze oordopjes markt flink bezig met het perfectioneren van hun oortjes. Begin 2020 kwam het bedrijf met de 75t lijn. Op draadlozeoortjes.com gaven we de draadloze oortjes een 9 uit 10, vanwege de lange batterij duur. Maar komt de 85t ook zo hoog uit?

Review score draadlozeoortjes 9 Fantastisch

Samengevat: wat zijn de voor en nadelen van de Jabra Elite 85t

De Jabra Elite 85t zijn eerder een kleine update van de 75t. Active Noise Cancelling was een veelgevraagde feature van de nieuwe oortjes en zijn nu in de 85t meegenomen. Dit is een welkome toevoeging en brengen de oortjes naar een hoger niveau. In de markt zitten de Jabra Elite 85t echt bij de top en concurreren ze met de AirPods Pro en mogen we wel zeggen dat ze op sommige vlakken ook beter zijn. Met een adviesprijs rond de €230,- zijn ze nu net iets duurder dan de AirPods Pro. Maar hiervoor kun je wel de functionaliteiten ook op Android telefoons gebruiken. Ben je in de markt voor nieuwe draadloze oortjes en wil je de beste, kijk dan zeker naar de Jabra Elite 85t.

De pluspunten van de Jabra Elite 85t

 • ANC Active Noise Cancelling,
 • 6 microfoons (3 per oortje) voor het opnemen van je  stem en het filteren van omgevingsgeluid,
 • Compact opbergdoosje (wel iets groter dan de 75t),
 • Draadloos op te laden,
 • Ovale oordopjes (t.o.v. vaak ronde oordopjes) om de drukopbouw in je oren te verhelpen,
 • Draadloze opladen van de case,
 • USB-C, wat nu door heel veel apparaten wordt gebruikt. Erg handig voor de kabeltjes.
 • Grotere speakers (12mm), waardoor de bas beter is,
 • 5.5 uur aan batterij, wat bovengemiddeld is…

De minpunten van de Jabra Elite 85t

 • ..maar vergeleken met de voorganger iets minder batterij capaciteit voor de oortjes (door de ANC functie die meer energie kost),
 • Ook zijn de oortjes iets groter dan de voorganger, waardoor ze iets meer buiten je oor komen,
 • IPX4 wat helpt tegen spatwater. De Jabra 75t hadden alleen een hogere IP waarde waardoor deze meer beschermd zijn.

Voor wie zijn de Jabra Elite 85t?

De nieuwste oortjes van Jabra zijn klein, hebben een goed geluid en de batterij gaat lekker lang mee. Ben je op zoek naar goed geluid en een fijne fit, dan zijn de Jabra Elite zeker een aanrader om in je selectie mee te nemen. Dit zijn oortjes die zeker concurreren met de AirPods Pro, maar het fijne is dat je niet een Apple apparaat nodig hebt om van alle features te kunnen genieten. Een fijne app die je oortjes instelt naar jouw smaak en gehoor geven een grote toegevoegde waarde mee. 

Review Jabra Elite 85t draadlozeoortjes.com

Voor wie zijn de Jabra Elite 85t niet?

Ten opzichte van de vorige generatie gaat de batterij sneller leeg (vanwege de ANC functie). Ook hebben ze een slechtere IP rating. IPX4 helpt tegen spatwater, maar veel fabrikanten proberen de oortjes meer waterdicht te maken. De Jabra 75t hadden bijvoorbeeld een hogere IP score waardoor deze meer beschermd zijn. 

De oortjes zitten prettig, maar je moet goed kijken welke maat oordopjes je gebruikt, anders kunnen ze makkelijker uitvallen en hebben ze een minder goeie fit. Ook zijn er goedkopere oortjes op de markt, maar in dat geval kom je toch bijna altijd thuis met een kwalitatief minder product. 

Het is altijd aan te raden om te kijken of je de oortjes even kan testen. Leen ze van iemand of kijk of je bij de webshop de oortjes makkelijk na gebruik kunt retouren. Zo weet je zeker dat dit de oortjes zijn die je zoekt.

Hoe is het geluid van de Jabra Elite 85t?

De Jabra Elite 85t hebben een super geluid. De meer high-end koptelefoons blijven beter geluid geven dan draadloze oortjes, maar de Jabre Elite 85t komen er wel dicht bij in de buurt. Ten opzichte van de voorganger hebben de 85t grotere speakers waardoor voornamelijk de bas beter is. Daarnaast is er veel diepte in je geluid te horen door het brede bereik van hoge en lage tonen. Het geluid is helder en met de actieve en passieve ruisonderdrukking zorgen de oortjes dat er ook geen lawaai door het geluid komt.

Jabra elite 75t vs. Jabra elite 85t verpakking

Jabra Elite 75t (links) vs. Jabra Elite 85t (rechts)

In de app kun je zelf ook de sterkte van tonen aanpassen in de equalizer. Zo kun je het geluid meer naar je eigen smaak zetten. Ook kun je in de app een gehoortest doen waarmee een perfecte equalizer voor je wordt ingesteld. Zo heb je geluid wat is afgestemd op jouw gehoor. En dat werkt super.

Naast de zwaardere bas lijk het geluid nog wel even goed als het geluid van de Jabra 75t, maar voor de draadloze oortjes markt zijn het zeker één van de betere oortjes. Het geluid is heel helder. Je hoort geen ruis door de muziek (of als je helemaal niks op hebt staan) wat bij sommige oortjes nog wel eens het geval is en bij oortjes die dit wel hebben is kan dit heel vervelend zijn. Het geluid kan ook nog eens heel hard, waarschijnlijk harder dan je lief is. Wij hebben het geluid niet naar de max hoeven te zetten. Dit geeft aan dat de oortjes best wat kracht hebben, meer dan je nodig zult hebben.

Jabre Alite 75t oplaadbare case (links) vs. Elite 85t oplaadbare case (rechts)

Oplaadbare case Jabra Elite 75t (links) vs. Jabra Elite 85t (rechts)

Hoe is de Active Noise Cancelling van de Jabra Elite 85t?

De Jabra Elite 85t hebben actieve ruisonderdrukking, een functie die bij de 75t nog niet aanwezig was. Toch lijkt het erg op hoe de noise cancelling bij de 75t was. Bij actieve ruisonderdrukking nemen de microfoons in de oortjes het omgevingsgeluid op en wordt door de software een tegengeluid ontwikkelt. Dit komt in je oren, maar hoor je eigenlijk niet. Toch wordt hiermee een soort bubbel gecreëerd waardoor je het omgevingsgeluid minder hoort. Dit werkt samen met de passieve ruisonderdrukking. Dit is hoe goed de oordopjes afsluiten in je oor en zo het omgevingsgeluid blokkeren. Bij de 75t werkte dit al best goed, waardoor het bij de Elite 85t minder opvalt. Toch is het een zeer welkome functie. En met een druk op de knop schakel je de ANC ook uit waardoor je wel weer de omgeving meekrijgt. Heel prettig in het schakelen tussen je muziek en je omgeving.

Hoe is bellen met de Jabra Elite 85t

De Elite 85t heeft drie microfoons. Deze pikken het omgevingsgeluid op en je stem. Naast het blokkeren van je omgevingsgeluid wordt je stem ook opgepikt en in de oortjes afgespeeld. Zo zorg je wel dat je jezelf blijft horen in telefoongesprekken. Dit is heel prettig omdat je anders niet goed hoort wat je zelf zegt en hoe hard je praat. De microfoon voor je stem zit aan de onderkant en dat is handig om dichter bij je mond te zitten. De microfoon wijst naar je mond waarmee deze je stem goed, snel en duidelijk oppakt. Dit is voor de persoon met wie je belt natuurlijk erg prettig en dit komt zeker kwaliteit van de gesprekken ten goede.

Jabra Elite 75t vs Jabra Elite 85t draadloze oortje

Oortjes Jabra Elite 75t (links) vs. Jabra Elite 85t (rechts)

Hoe zitten de Jabra Elite 85t

De oordopjes hebben een ovale vorm. Dit is om zo beter in je oor te zitten en te zorgen dat er minder druk opbouwt in je oren. De oortjes hebben ventilatieopeningen om drukopbouw te voorkomen. 

De oordopjes komen in 3 pasvormen (S,M,L). Voor de beste fit en het beste geluid moet je echt even goed kijken welke het beste zitten. Gaan de oortjes goed in je oor en blijven ze zitten als je veel met je hoofd beweegt. De oordopjes sluiten af en zorgen dat er minder ruis langs komt. Dit heeft als gevolg dat het geluid van je oortjes minder gestoord wordt en dus beter klinkt.