Review: UiiSii TWS21 SongBirds Airbuds

Het kan heel goed zijn dat je nog nooit van het merk UiiSii hebt gehoord. Toch zijn ze al enige tijd actief op de markt voor draadloze oortjes en heeft UiiSii al vijf verschillende True Wireless Earbuds op de markt gebracht. Het Chinese bedrijf brengt de oortjes spotgoedkoop uit, maar krijg je dan ook kwaliteit? Het probleem van veel van de Chinese producties (zoals bij de namaak AirPods) is dat de goedkope oortjes slecht of soms niet werken, of gewoon niet goed klinken. Maar hoe is dat bij de earbuds van UiiSii? Kort gezegd: de SongBirds zijn hierin een echte gamechanger.

Of

Review score draadlozeoortjes Bose SoundSport Wireless 7,5 prima+

UiiSii TWS21 SongBirds Airbuds samengevat

De UiiSii SongBirds zijn budget draadloze oortjes waarbij je waar voor je geld krijgt. Voor $28,- (exclusief de verzendkosten van $10,-) krijg je draadloze oortjes met een prima geluid en een redelijke batterijduur van boven de 3 uur en een oplaadbaar doosje die de oortjes nog eens 4 keer kunnen opladen. Natuurlijk lever je iets in op geluid, functionaliteiten en gebruiksgemak, maar dit valt zeker mee ten opzichte van veel andere oortjes in dit segment.

Ben je opzoek naar goedkope draadloze oortjes om eens uit te proberen? Koop dan alsjeblieft niet de goedkoopste oortjes op Aliexpress, maar probeer liever de UiiSii Songbirds.

De pluspunten:

+ De prijs kwaliteit verhouding. Voor $40,- krijg je best veel,

+ Touch bediening op de oortjes (deze zijn wel iets te gevoelig soms),

+ USB-C wat de nieuwe standaard van usb kabels moet worden, dat scheelt zoeken naar de juiste kabel,

+ Het geluid is echt goed voor draadloze oortjes in deze prijscategorie,

+ 12 uur extra met de case.

De minpunten:

– 3 uur batterij duur is wat weinig,

– Er komt nog wat omgevingsgeluid langs je oortjes. Ook zitten ze ietwat los in je oren waardoor het kan dat ze wat bewegen, maar ze vallen niet uit,

– Koppeling van de oortjes is maar met één apparaat tegelijk. Dit is vervelend wanneer je wilt switchen van bijvoorbeeld je telefoon naar je computer.

Hoe klinken de UiiSii SongBirds?

De UiiSii TWS21 klinken verrassend goed. Verrassend omdat je dat niet vaak verwacht in deze prijsrange. De markt voor draadloze oortjes loopt over met Apple klonen die ontzettend slecht klinken, alsof de muziek uit een blik komt. Daarnaast zijn er bekendere merken op de markt die oortjes voor over de €200,- verkopen en het beste geluid beloven. Dat laatste is niet iets waar de SongBirds de strijd mee aangaan, maar toch zitten ze er niet ver van af. Het geluid is echt goed. Je hoort veel tonen wat je normaal van Hi-res oortjes verwacht. Dit geeft de muziek veel diepte en verrast je zelfs zo nu en dan. 

UiiSii TWS21 SongBirds verpakking

De oortjes zijn niet in-ear. Daardoor lever je iets in. Je hebt meer ruimte waar omgevingsgeluid langs kan. Dit is in de meeste situaties niet storen, maat in een vliegtuig bijvoorbeeld kun je wel te veel ruis om je heen horen, terwijl je jezelf juist wilt afsluiten van de herrie.

Hoe zitten de UiiSii TWS21 SongBirds AirBuds?

De oortjes zijn heel licht. Ze wegen 9 gram (ongeveer zoveel als een cent) en zijn daarmee lichter dan veel andere draadloze oortjes. Dit kan soms ook gek voelen. Als het licht voelt kan je het ook ervaren alsof er weinig in zit en het dus goedkoop lijkt. Bij de Songbirds is dit zo, alleen komt er zulk goed geluid in en zitten er bijzondere functies op (zoals de touch bediening) waardoor ze je dus best verrassen.

De draadloze oortjes zitten goed in je oor en zelfs wanneer je flink je hoofd schudt, vallen ze niet uit. Ze kunnen wel wat bewegen, maar dit is niet irritant en zorgt er dus dus niet voor dat ze uitvallen.

Zijn de UiiSii SongBirds waterbestendig?

UiiSii geeft aan dat de TWS21 draadloze oortjes een IPX5 coating hebben gekregen.  Dit is mogelijk nog wat vaag omschreven, aangezien dit niet specificeert of de behuizing goed afsluit tegen water, alleen dat er een laagje over de oortjes zit die waterafstotend is. Dit soort laagjes kunnen ook door veel gebruik verdunnen waardoor ze misschien slechter tegen vocht kunnen. Wij hebben zelf de oortjes op water getest en na een lichte regenbui werken ze nog prima. Hoe dit is als de draadloze oortjes vaker en langer in aanraking komen met vocht kunnen we helaas niet zeggen.

UiiSii Songbirds TwS21 airbuds met oplaadbare case

Hoe werkt de bediening van de UiiSii SongBirds?

De TWS21 werken met Touch bediening. De oortjes hebben kleine en onopvallende paneeltjes aan de buitenzijde van de draadloze oortjes zitten. Beide oortjes hebben zo’n paneel. Je kunt met je vingers tikken op de oortjes, of ze ingedrukt houden voor 3 seconden of 5 seconden. Beide oortjes hebben bijna dezelfde bedieningsfunctie. Door op één van de oortjes kort te tikken kun je de muziek op pauzeren/afspelen.

Door je vinger 3 seconden op het rechteroortje te houden ga je door naar het volgende nummer, en bij het linkeroortje ga je naar het begin van het nummer of naar het vorige nummer.

De oortjes kun je aan of uitzetten door 5 seconden je vingers tegen de oortjes te houden. Je kunt er ook voor kiezen om maar 1 van de oortjes aan te zetten. De oortjes zijn dus mono te gebruiken. Bij het aanzetten zorgen de oortjes dat ze synchroon lopen, maar wanneer je eerst één van de oortjes aan hebt en vervolgens de andere aandoet kan het zijn dat ze niet synchroon lopen. Dit is simpel op te lossen door ze even snel opnieuw op te starten. Het geluid kun je harder zetten door 2 keer te tikken op links of zachter door 2 keer te tikken op rechts. Dit voelt enigszins onlogisch en zou je andersom verwachten, maar misschien dat dat persoonlijk is. Het is alleen even oefenen hoe snel (of eerder gezegd langzaam) je moet tikken. Als je te snel tikt registreert het oortje dit als één tik en wordt de muziek gepauzeerd.

De touch bediening gaat soms wel wat makkelijk af als je even aan je hoofd krabt bijvoorbeeld of iemand een knuffel geeft.

Je kunt ook bellen met de oortjes. De steeltjes aan de draadloze oortjes hebben een microfoon die op je mond gericht staat en je stem makkelijk oppakt. Het klinkt best goed, redelijk vergelijkbaar als wanneer je normaal met je telefoon belt. Als je gebeld wordt kun je één keer tikken om op te nemen, of vasthouden om het telefoontje te annuleren.

Als je oortjes niet gekoppeld zijn aan een apparaat schakelen ze na 3 minuten uit om energie te besparen.