Waar moet je op letten bij het kopen van draadloze oortjes

De overstap van bedrade oortjes naar draadloze oortjes is heerlijk. Nooit meer blijven haken met je draad en geen last meer van oortjes die je uit de knoop moet halen voor je ze kunt gebruiken. Daarnaast is het ook nog een mooie gadget die steeds meer en meer kan. Maar waar let je op bij het kopen van nieuwe draadloze oortjes? Of je nu je bedrade oortjes wilt vervangen of je goedkope AliExpress wilt upgraden. Hier lees je waar je aan moet denken als je in de markt bent voor nieuwe earbuds.

Waar moet je op letten bij het kopen van draadloze oortjes

Waarvoor wil je de draadloze oortjes gebruiken?

Bedenk altijd eerst waar je de oortjes voor wilt gebruiken. Zo voorkom je dat je allemaal functies hebt die je nooit gebruikt. Draadloze oortjes worden voor veel verschillende doeleinde gemaakt. De voornaamste categorieën zijn sport, werk, bellen en reizen.

Draadloze oortjes om mee te sporten

Wil je oortjes om mee te sporten? Dan is het erg belangrijk dat ze goed in je oren blijven zitten en minimaal IPX4 hebben (liever meer) om te voorkomen dat zweet je oortjes permanent beschadigd. In-ear earbuds kunnen vaak goed klem zitten in je oor wat voorkomt dat ze bij harde bewegingen uit je oren vallen. Kijk goed naar reviews om er achter te komen of ze niet al te los in je oor zitten en kijk ook of de oortjes komen met verwisselbare oordopjes. Vaak komen oortjes met verschillende maten om je de beste pasvorm te kunnen geven.

Kijk ook of de oortjes niet teveel uitsteken. Hoe meer ze buiten je oorschelp hangen, hoe makkelijker ze vaak uitvallen. Daarnaast heb je ook nog de “apple” variant van de oortjes, de earbuds met de stokjes er aan. Deze zijn niet in-ear, maar kunnen alsnog soms een goede verankering in je oor hebben. Maar dit is lang niet bij elke draadloze oortjes zo.

Daarnaast wil je bij het sporten ook nog wat van je omgeving meekrijgen. In-ear draadloze oortjes sluiten vaak goed af van je omgeving, maar daarbij kan het ook zijn dat ze juist te goed afsluiten. Fiets je veel met je oortjes? Dan is het heel prettig om rekening te kunnen houden met je omgeving, wat je voor een groot deel ook met je gehoor doet. Let dan op of er een hear-through mode, transparantie mode of actieve ruisonderdrukking is die je kunt bedienen (deze begrippen betekenen overigens eigenlijk allemaal hetzelfde). Lees dan ook in de reviews of een hear-through/ transparantie modus ook goed de wind kan filteren. Dit blijkt in de praktijk nog wel lastig te zijn en oortjes die echt goed om kunnen gaan met de wind zijn we nog niet tegengekomen.

De oortjes die hier het meest aan voldoen naar ons idee zijn de Jabra Elite Active 75t, waarmee je in-ear oortjes hebt die mooi in je oren zitten, IP57 waarmee ze goed tegen (spat)water kunnen, en hear-through mode hebt. Alleen de wind kan vervelend zijn wanneer je de hear through mode gebruikt.

Draadloze oortjes voor werk en reizen

Ben je opzoek naar oortjes die je meer wilt gebruiken voor werk, of om mee te reizen? Let dan vooral op hoe goed de oortjes afsluiten, hoe lang de batterij meegaat en of de oortjes een oplaadbare case hebben.

De kwaliteit van de batterij verschilt nogal. In ons Draadloze Oortjes Specificatie overzicht hebben we draadloze oortjes die maar 2,5 uur meegaan en oortjes die 11 uur op één lading meegaan. Ditzelfde geld voor de case van de oortjes. Over het algemeen functioneren de opbergdoosjes van de draadloze oortjes vaak “power bank” waarmee je de oortjes tussentijds kunt opladen. De oplaadcase kunnen soms voor 6 uur extra batterij meegeven en bij andere weer 20 uur. Ook kunnen de case nog bevatten over een snellaadfunctie waarmee de case sneller opgeladen kan worden, maar ook de oortjes kunnen bij bepaalde merken sneller worden opgeladen.

Wat misschien nog wel belangrijker is voor het werk en reis gebruik is de koppeling met het aantal apparaten tegelijk. Hier zien we weinig duidelijkheid in, alsof het niet altijd even belangrijk is lijkt voor de fabrikanten. Wanneer je vaak over verschillende apparaten muziek wilt luisteren moeten je draadloze oortjes deze apparaten kunnen onthouden. In sommige gevallen zien we dat oortjes maar één apparaat tegelijk kunnen onthouden. Als je dan tussen je telefoon wilt schakelen en je laptop moet je dus zorgen dat je telefoon de Bluetooth connectie, uitzet zodat je laptop deze oppakt. Dit kan vervelend werken waarbij je liever hebt dat de oortjes de bron pakken die op dat moment muziek afspeelt, waardoor je heel dynamisch kunt schakelen tussen je apparaten.

Wat wil je uitgeven aan draadloze oortjes? 

Draadloze oortjes zijn er in alle soorten en maten, en dat geldt zeker ook voor de prijs. Waarbij veel mensen eerst nog met de gratis geleverde bedrade Apple EarPods liepen, kopen ze nu oortjes die tot soms wel boven de €200,- (soms al richting de €300,-) uitkomen. Veel fabrikanten zien dat er veel vraag is naar goede wireless earbuds en de concurrentie is hoog. Daarom zie je dat er veel verschil is in oortjes. Er komen oortjes op de markt met wel hele bijzondere functies (zoals de bacteriedodende LG Free FN6) of ze concurreren juist op de prijs en komen met prima draadloze oortjes onder de €30,-. Iedereen wilt in de buurt komen van het AirPods succes

Blijf daarom goed bij jezelf. Het kan echt goed gebeuren in deze snel ontwikkelende markt dat je een miskoop doet. En in tegenstelling met een headphone kun je draadloze oortjes vaak niet van tevoren testen. Daarom is dit juist een product waarbij eerlijke en goed geteste reviews belangrijk zijn! Belangrijke functies van oortjes blijven vaak onderbelicht, zoals hoeveel apparaten je tegelijk kunt koppelen aan je oortjes (om het makkelijker te maken om tussen apparaten te switchen zonder te hoeven koppelen)

Weet je nog niet zeker of draadloze oortjes echt wat voor jou zijn? Je kunt ook beginnen met een paar goedkope oortjes om het eens voor een tijd uit te proberen. Één van de meest best geteste oortjes in het laag segment zijn de UIISII Songbirds (TWS21) en kosten €24,-. Dit is een Chinees merk, maar Bol.com verkoopt ook earbuds van UIISII.

Waar moet je op letten voor het zitgemak van draadloze oortjes?

Het comfort van draadloze oortjes is erg persoonlijk. Iedereen heeft weer andere oren waardoor oortjes soms ook gewoon niet lekker kunnen zitten. Waar je dan aan moet denken is dat de oortje bijvoorbeeld makkelijk uitvallen, zeer doen aan je oorgang (vaker bij in-ear oortjes) of het voelt te log/zwaar. Het moeilijke hieraan is, is dat je de oortjes vaak niet even kunt passen in de winkel, wat voornamelijk met de hygiëne te maken heeft.

Het zitcomfort is daarom ook een punt waarop sommige fabrikanten zich willen onderscheiden. Zo geeft Jabra aan dat ze bij hun onderzoek duizende oren hebben gescand om een ontwerp te maken dat hier goed om past. Maar alsnog kunnen de oortjes van Jabra (net als veel andere in-ear modellen) door het gebruik gaan irriteren. Zo kan door te praten of te lachen je oorgang wat nauwer worden waardoor de oortjes tegen je gehoorgang drukken.

Voor het zitcomfort kun je wel op 3 punten letten: welk materiaal zijn de oordopjes, de vorm van de earbuds en worden de earbuds geleverd met andere maten oordopjes.

Welke draadloze oortjes zitten prettiger? Siliconen, schuim of rubberen oordopjes

Bij draadloze oortjes zie je over het algemeen rubberen oordopjes. Rubberen oordopjes zijn vaak goedkoper dan siliconen oordopjes, en “zuigen” zich iets meer vast in je oren waardoor ze goed blijven zitten en geluid buiten houden. Siliconen oordopjes. 

Siliconen oordopjes houden het geluid zelfs nog beter buiten dan rubberen oordopjes, maar siliconen kunnen vaak minder goed tegen langdurig gebruik. Bij siliconen oordopjes moet je beter omgaan met de hygiëne van de oortjes, waardoor je ze dus vaker moet schoonmaken om ze lang goed te houden.

Schuim (foam) oordopjes zitten vaak erg goed, omdat het schuim zich aanpast naar de vorm van je oren. Dit maakt dat het schuim prettig zit, maar deze oordopjes komen vaak alleen bij de duurdere draadloze oortjes.

Hoe zitten On-ear vs. In-ear draadloze oortjes?

Kijk bij oortjes bijvoorbeeld ook naar de contouren van de oortjes. Bij “on-ear” oortjes (zoals het AirPods model) kun je kijken naar de vorm van het deel wat in je oren zit. Als dit bijvoorbeeld heel plat is, zie je dat de oortjes sneller uit je oren vallen, maar als ze meer ovaal zijn, hebben de oortjes vaak meer grip en gewicht in je oren waardoor ze beter blijven zitten. Bij in-ear oortjes zorgen de oordopjes vaak voor een betere verankering in je oor. Daarbij kan het nog zijn dat er ook een groot deel van de oortjes buiten je oren valt. 

Kijk bijvoorbeeld naar de Sony WF-1000xm3. Deze oortjes vallen relatief ver buiten je oren, waardoor ook een groot deel van het gewicht buiten je oren valt. Dit kan onprettig aanvoelen, en ook voelen alsof de oortjes sneller uit je oren vallen. Bij deze oortjes valt dat in de praktijk mee, maar oortjes die dichter op je oor zitten blijven vaak ook beter in je oor zitten.

Koopgids draadlozeoortjes.com juli

IP rating – Hoe waterdicht en stofdicht moeten je draadloze oortjes zijn?

De IP beoordeling geeft aan hoe goed de draadloze oortjes tegen stof en water kunnen (IP staat voor international protection). Achter de afkorting IP staan vaak twee cijfers waarmee het eerste het in een schaal van 1 tot 6, het 2e getal van 1 tot 8. Deze ratings geven aan  hoe goed het product tegen stof en water kan. Het eerste getal geeft dan aan hoe goed de oortjes tegen stof kunnen en de tweede hoe goed ze tegen water kunnen).

Het minimale wat je mag verwachten van draadloze oortjes is IPX4, maar liever wil je oortjes die beter beschermd zijn. Met IPX4 zijn de oortjes spatwaterdicht. Hiermee kun je sporten met de oortjes en is een lichte regenbui ook geen probleem, maar alsnog kunnen de oortjes wel schade oplopen door water of zweet. De oortjes met de beste classificering die we tot nu toe hebben gezien zijn de Jabra Elite Sport die een rating van IP67 heeft. Hiermee zijn ze volledig stofdicht en dompeldicht.