Wireless earbuds, ofwel draadloze oortjes, zijn draagbare oortjes, zonder snoeren die vaak door middel van Bluetooth gekoppeld worden aan je telefoon, computer en andere hardware. De ontwikkeling van de wireless earbud is sinds een aantal jaar gaande en kennen nu veel verschillende varianten en benamingen. Earbuds, earpods, AirDots, Galaxy Buds, AirPods zijn verschillende benamingen voor de draadloze oordopjes. De verschillen zitten hem vaak in de techniek, het uiterlijk en vooral het merk.

De eerste echte draadloze oortjes

Na de bedrade koptelefoons werden de eerste “draadloze” koptelefoons gemaakt, al hadden deze nog steeds een draad tussen de linker en rechter oortjes om te gelden als accu, volumeregelaar en microfoon. Daarna bracht Apple op 13 december 2016 de eerste echte wireless earbuds uit, de AirPods.

Wat zijn draadloze oortjes

Na het succes van de AirPods ging het hard met de concurrentie. Nu zie je veel verschillende wireless earbuds, zoals de AirPods op de markt waarbij de verschillen zitten in kwaliteit, uiterlijk, functies en natuurlijk prijs. Bij de aankoop van draadloze oortjes is het dus belangrijk om op de hoogte te zijn van deze technieken, zodat jij kunt bepalen wat belangrijk is in jouw zoektocht naar de perfecte draadloze oortjes. Daarom vind je hier een uitleg van de verschillende termen die je kunt tegenkomen in de zoektocht.

Noise canceling – Sound reduction

Noise canceling zie je steeds meer terugkomen in de nieuwste wireless earbuds. Dit is een functie die zorgt dat het omgevingsgeluid wordt weggefilterd wanneer je luistert naar je muziek, video of podcast. Geluid van medepassagiers, de wind op de fiets en auto’s om je heen filter je met behulp van de noise canceling. Wel zijn er verschillende gradaties en functies die je de controle geven over de hoeveelheid geluid wat door wordt gelaten. Het verschil zit hem in actieve en passieve noise cancelling. Actieve noise canceling is een technologie in de oortjes die een tegengeluid geeft tegen het omgevingsgeluid. Passieve noise cancelling is wanneer de oortjes meer je oor afsluiten waardoor je minder van het omgevingsgeluid hoort. 

Wanneer je je in het verkeer bevindt, of in een andere situatie waarbij je toch wat omgevingsgeluid moet horen is het handig dat niet al het geluid wordt weggefilterd. De actieve noise cancelling kun je vaak zelf aanpassen om meer of minder geluid door te laten. 

In-ear Earbuds

In-ear earbuds zijn bedoeld om dieper in je oor te zitten om zo een betere geluidservaring te bieden en te zorgen dat de rubbers van de oordoppen beter klemmen in je oor, waardoor ze minder snel zullen uitvallen. Vaak leveren fabrikanten verschillende oordoppen mee om zo beter te passen op verschillende oortypes.  

Bone Conduction

Draadloze oortjes - bone conduction headphones

Bone Conduction het tegenovergestelde van in-ear. Met deze techniek wordt het geluid via trillingen naar je trommelvliezen gebracht. Hierdoor hoeven de oortjes niet in je oor te zitten, maar bovenaan je jukbeenderen. Doordat deze oortjes niet in je oor zitten zijn fijn voor het sporten en kunnen ook vaak goed waterdicht gemaakt worden, maar zijn daarentegen niet volledig draadloos.

Waterbestendig: IPX4 

Veel draadloze oortjes worden nu ook deels waterdicht gemaakt. De standaard voor waterdichte en draadloze oortjes is IPX4, wat aangeeft dat de oortjes spatwaterdicht zijn. Dit is fijn bij een regenbui of bij het sporten. Volledig waterdicht is tot nog toe niet beschikbaar bij wireless earbuds.

Volumeregelaar: gesture controls of knoppen

Er worden verschillende methodes toegepast om controle te hebben over je geluid, pauze en play functie en volgende nummer bij de wireless earbuds. De één maakt gebruik van bewegingsdetectie, waarmee je door simpele bewegingen te maken langs de oortjes de functies kunt gebruiken. Bij andere zitten er fysieke knoppen op die zorgen dat je controle hebt over je audio. Vaak kun je deze ook programmeren naar jouw wensen. Ook worden er vaak goede controls op de bijpassende smartwatches toegevoegd zodat je op je smart horloge de controle hebt. Dit werkt echter vaak minder goed samen wanneer je een smartwatch van een ander merk dan je oortjes hebt.

Ook voice controls zijn vaak aanwezig. Hiermee kun je zeggen wat je gedaan wilt hebben, net als bij je smart assistenten.

Accuduur: wat mag je verwachten van draadloze oortjes?

De accuduur is zeker belangrijk voor je draadloze oortjes, maar wat mag je verwachten van de accuduur bij wireless earbuds? Aangezien er maar weinig ruimte is in de oortjes zelf is er ook weinig ruimte voor een grote accu. Toch mag je een accuduur van 6 a 8 uur je zeker verwachten van het tussensegment. De duurdere versies kunnen zelfs tot wel 20 uur mee. Genoeg om meerdere dagen te genieten van je muziek!

Wat kunnen we nog verwachten?

Naast de vele functies die je nu al om de oren vliegen, komt er vast nog veel meer aan. De concurrentie is hoog op de markt, dus alle partijen die meedoen concurreren op prijs of functionaliteit. De lange accuduur en betere noise cancelling is waar steeds meer in geïnnoveerd wordt. Daarnaast kunnen we verwachten dat de earbuds straks volledig waterdicht worden en Hi-Res audio gaan ondersteunen. Maar daarnaast vallen er nog genoeg andere ideeën te verzinnen om deze producten nog beter te maken.

Lees ook:

 

Hier koop je Draadloze oortjes:

bol.com logo draadloze oortjes

Bol.com

 • Klanten geven Bol.com gemiddeld een 5/5
 • Vandaag besteld, morgen in huis
 • Gratis bezorging
 • Afterpay, Ideal, Creditcard
Expert.nl logo draadloze oortjes

Expert.nl

 • Klanten geven Expert gemiddeld een 8,8
 • Vaak de goedkoopste prijs!
 • Gratis bezorging
 • AfterPay, Ideal en Creditcard
draadloze oortjes goedkoop op mediamarkt.nl

Mediamarkt.nl

 • Klanten geven Media Markt gemiddeld een 7,8
 • Veel aanbod
 • 7 dagen per week bezorgen
 • AfterPay, Ideal en Creditcard
Coolblue Nederland nl draadloze oortjes

Coolblue.nl

 • Klanten geven Coolblue gemiddeld een 3,8/5
 • Vandaag besteld, morgen in huis
 • Gratis bezorging – en gratis retour
 • Ideal, Apple Pay en Creditcard