IP rating staat voor international protection rating (ofwel Ingress Protection rating) wat naar het Nederlands vertaald naar de beschermingsgraad. Dit geeft een certificatie / classificatie aan voor de waterdichtheid en stofdichtheid van elektronica.

Stofdichtheid IP Rating bij draadloze oortjes

Achter de afkorting IP staan 2 cijfers. Beide cijfers hebben een schaal. Het eerste cijfer staat voor de beschermingsgraad tegen stof. De schaal hiervoor is van 0 tot 6 en hoe hoger dit cijfer is hoe beter de earbuds tegen kleinere vaste materialen kan. Hierbij gaat het er bij earbuds on hoe goed ze tegen stof kunnen. Lager dan 4 hoef je niet te verwachten. Tussen 0 en 4 zit je met hele grote objecten, ter grote bijvoorbeeld je vingers en een schroevendraaier. 4 staat voor voorwerpen ter grote van een draad, je en bij 5 wordt er nog stof doorgelaten. 6 geeft aan dat de earbuds stofdicht zijn, waardoor stof dus geen kans maakt om in je draadloze oortjes te komen. 

Waterdichtheid IP rating bij draadloze oortjes

Het tweede cijfer geeft aan hoe goed het apparaat tegen vloeibare stoffen kan. Deze schaal loopt van 0 tot 8. Hierbij speelt de vloeistof een rol, maar ook de druk van de vloeistof op de oortjes. Dit kan bijvoorbeeld zijn hoe hard de vloeistof op de oortjes komt, vanuit welke hoek en waar op de oortjes. Dit speelt mee in de plekken die wel en niet waterdicht zijn. Bij draadloze oortjes zijn bijvoorbeeld niet altijd de speakers, die vaak toch in je oor zitten, waterdicht. Toch kan dit een probleem zijn wanneer de rest van de oortjes wel waterdicht is, bijvoorbeeld wanneer je ze in een plas laat vallen.

IPIngress Protection
1e getalVaste stoffen2e getalVloeibare stoffen
IP0xGeen bescherming tegen vaste stoffenIP0xGeen bescherming tegen vloeistoffen
IP1xBescherming tegen objecten groter dan 50mm (bijvoorbeeld je hand)IPx1Bestendig tegen druppels
IP2xBescherming tegen objecten groter dan 12,5 mm (zoals een vinger)IPx2Bescherming tegen een waterstraal die in een hoek van 15 graden op het apparaat komen
IP3xBescherming tegen objecten groter dan 2,5mm (zoals een draad)IPx3Bescherming tegen een waterstraal die in een hoek van 60 graden op het apparaat komen
IP4xBescherming tegen objecten groter dan 1,0 mm (bijvoorbeeld een haar)IPx4Beschermd tegen spatwater uit elke hoek
IP5xLichte bescherming tegen stofIPx5Bescherming tegen waterstralen uit elke hoek
IP6xStofdicht. Geen mogelijkheid voor stof om in het apparaat te komenIPx6Bescherming tegen golvend water
IPx7Beschermd tegen onderdompelen tot 91.44cm voor 30 minuten
IPx8Langdurig beschermd onderwater tot 3.96 meter

De ‘x’ staat voor het andere getal van de IP rating

Deze rating geld voor de oortjes zelf en niet voor de meegeleverde oplaadcase. 

Natte earbuds? Wat moet je doen bij waterschade aan je draadloze oortjes?

Heb je je draadloze oortjes in water laten vallen, of ben je door een zware regenbui gefietst met je oortjes? Als je bang bent dat de oortjes te nat zijn geworden, dep ze dan eerst met een keukenrol af. Als de zachte oordopjes van de oortjes afgehaald kunnen worden, zorg dan dat je deze er af haalt en ook onder de oordopjes dept, voornamelijk de speakers van de oortjes.

De speakers van de oortjes zijn vaak het gevoeligst van het apparaat. Maak ook de oordopjes zelf droog en leg alles los van elkaar in een bakje met rijst. Graaf de oordopjes helemaal in onder de rijst. Sluit vervolgens het doosjes weer af. Rijst heeft een absorberend effect en trekt de vocht uit de oortjes. Laat de draadloze oortjes minimaal 48 uur in het afgesloten doosje zitten en test daarna of ze het nog doen.

Verschillende IP ratingen en hun betekenis voor wireless earbuds

Wat is IPX4 bij draadloze oortjes?

Bij een rating van IPX4 zijn de oortjes spatwaterdicht. Hiermee kun je sporten met de oortjes en is een lichte regenbui ook geen probleem. Toch kan het beter. De oortjes zijn met deze classificering niet volledig waterdicht en kunnen na lang contact met vocht wel schade oplopen. Douchen, en helemaal onder water wordt afgeraden, en je moet zorgen dat de oortjes na een regenbui wel weer droog worden gemaakt.

Wat is IPX7 bij draadloze oortjes?

Bij IPX7 zijn de oortjes volledig waterdicht. Hierbij mag je de oortjes niet langer dan 30 minuten onder water houden en ook niet dieper dan 91,44 cm.

Wat is IP57 bij draadloze oortjes?

Draadloze oortjes met IP57 rating beschermen licht tegen stof, maar zijn daardoor ook niet volledig stofdicht. De meeste draadloze oortjes hebben in ieder geval een IP5X rating (dus minimaal licht bestendig tegen stof). Voor water zijn earbuds met een IP57 rating bestendig tegen onderdompelen in water tot 91.44 cm voor 30 minuten. Een voorbeeld van wireless earbuds met een IP57 rating zijn de Jabra Elite Active 75t.

Wat is IP67 bij draadloze oortjes?

Bij IP67 zijn de oortjes dicht en waterdicht gemaakt (tot op een diepte van 91,44 cm en niet langer dan 30 minuten). De Jabra Elite Sport zijn momenteel één van de weinige oortjes met een IP67 rating. 

Waterdichtheid van verschillende draadloze oortjes

Zijn AirPods waterdicht?

De AirPods 1 en 2 zijn niet waterdicht of waterbestendig. Er wordt dus afgeraden om ze nat te laten raken. Ga er dus niet mee in bad en pas ook op bij een regenbui of bij het sporten.

De AirPods Pro zijn meer bestendig tegen water gemaakt. De nieuwe AirPods 3 worden vermoedelijk waterdicht gemaakt.

Zijn de AirPods Pro waterdicht?

De AirPods Pro zijn  zweet- en waterbestendig voor sporten en trainingen buiten water. Hiermee hebben ze een IPX4 rating. De X geeft hierin niets aan over de bescherming tegen stof. De 4 geeft aan dat deze tegen zweet en spatwater uit elke hoek kan (dit zou bijvoorbeeld de douche zijn). Deze certificering geldt niet voor de oplaadcase van de AirPods Pro. De AirPods Pro zijn dus niet waterdicht of zweetdicht.

Een overzicht van alle draadloze oortjes en hun IP rating

Wil je een overzicht zien van de verschillende draadloze oortjes die nu op de markt zijn en zien welke de beste IP-rating hebben?

In ons draadloze oortjes specificatie en prijzen overzicht houden we per model de verschillende functies bij om zo te kunnen vergelijken waar de oortjes op verschillen. 

Lees meer over draadloze oortjes, zoals:

Wil je een overzicht van alle draadloze oortjes en de verschillen tussen de earbuds?