IP rating staat voor international protection rating (ofwel Ingress Protection rating) wat naar het Nederlands vertaald naar de beschermingsgraad. Dit geeft een certificatie / classificatie aan voor de waterdichtheid en stofdichtheid van elektronica.

Achter de afkorting IP staan 2 cijfers. Beide cijfers hebben een schaal. Het eerste cijfer staat voor de beschermingsgraad tegen stof. De schaal hiervoor is van 0 tot 6 en hoe hoger dit cijfer is hoe beter de earbuds tegen kleinere vaste materialen kan. Hierbij gaat het er bij earbuds on hoe goed ze tegen stof kunnen. Lager dan 4 hoef je niet te verwachten. Tussen 0 en 4 zit je met hele grote objecten, ter grote bijvoorbeeld je vingers en een schroevendraaier. 4 staat voor voorwerpen ter grote van een draad, je en bij 5 wordt er nog stof doorgelaten. 6 geeft aan dat de earbuds stofdicht zijn, waardoor stof dus geen kans maakt om in je draadloze oortjes te komen. 

Het tweede cijfer geeft aan hoe goed het apparaat tegen vloeibare stoffen kan. Deze schaal loopt van 0 tot 8. Hierbij speelt de vloeistof een rol, maar ook de druk van de vloeistof

IP Ingress Protection
1e getal Vaste stoffen 2e getal Vloeibare stoffen
IP0x Geen bescherming tegen vaste stoffen IP0x Geen bescherming tegen vloeistoffen
IP1x Bescherming tegen objecten groter dan 50mm (bijvoorbeeld je hand) IPx1 Bestendig tegen druppels
IP2x Bescherming tegen objecten groter dan 12,5 mm (zoals een vinger) IPx2 Bescherming tegen een waterstraal die in een hoek van 15 graden op het apparaat komen
IP3x Bescherming tegen objecten groter dan 2,5mm (zoals een draad) IPx3 Bescherming tegen een waterstraal die in een hoek van 60 graden op het apparaat komen
IP4x Bescherming tegen objecten groter dan 1,0 mm (bijvoorbeeld een haar) IPx4 Beschermd tegen spatwater uit elke hoek
IP5x Lichte bescherming tegen stof IPx5 Bescherming tegen waterstralen uit elke hoek
IP6x Stof dicht. Geen mogelijkheid voor stof om in het apparaat te komen IPx6 Bescherming tegen golvend water
IPx7 Beschermd tegen onderdompelen tot 91.44cm voor 30 minuten
IPx8 Langdurig beschermd onderwater tot 3.96 meter

De ‘x’ staat voor het andere getal van de IP rating

Deze rating geld voor de oortjes zelf en niet voor de meegeleverde oplaadcase. 

Wat is IPX4 bij draadloze oortjes?

Bij een rating van IPX4 zijn de oortjes spatwaterdicht. Hiermee kun je sporten met de oortjes en is een regenbui ook geen probleem. De oortjes zijn met deze classificering alleen niet volledig waterdicht. Douchen, en helemaal onder water wordt afgeraden, en je moet zorgen dat de oortjes na een regenbui wel weer droog worden gemaakt.

Wat is IPX7 bij draadloze oortjes?

Bij IPX7 zijn de oortjes volledig waterdicht. Hierbij mag je de oortjes niet langer dan 30 minuten onder water houden en ook niet dieper dan 91,44 cm.

Wat is IP67 bij draadloze oortjes?

Bij IP67 zijn de oortjes dicht en waterdicht gemaakt (tot op een diepte van 91,44cm en niet langer dan 30 minuten).

Zijn AirPods waterdicht?

De AirPods 1 en 2 zijn niet waterdicht of waterbestendig. Er wordt dus afgeraden om ze nat te laten raken. Ga er dus niet mee in bad en pas ook op bij een regenbui of bij het sporten.

De AirPods Pro zijn meer bestendig tegen water gemaakt. De nieuwe AirPods 3 worden vermoedelijk waterdicht gemaakt.

Zijn de AirPods Pro waterdicht?

De AirPods Pro zijn  zweet- en waterbestendig voor sporten en trainingen buiten water. Hiermee hebben ze een IPX4 rating. De X geeft hierin niets aan over de bescherming tegen stof. De 4 geeft aan dat deze tegen zweet en spatwater uit elke hoek kan (dit zou bijvoorbeeld de douche zijn). Deze certificering geldt niet voor de oplaadcase van de AirPods Pro. De AirPods Pro zijn dus niet waterdicht of zweetdicht.

Lees ook: