Wat houdt actieve (anc) en passieve ruisonderdrukking in?

Ruisonderdrukking, oftewel noise cancelling, is een techniek in oortjes of koptelefoons die omgevingsgeluid tegenwerkt. Zonder ruisonderdrukking hoor je een drukke omgeving al snel geluid boven de muziek van je oortjes of headphones uitkomen. De ruisonderdrukking neemt met microfoons aan de buitenkant van je audio apparaat het geluid op, en geeft een tegengeluid. Dit tegengeluid hoor je niet duidelijk en daarmee stoort het ook zeker je muziekervaring niet. Het zorgt er meer voor alsof je oren zijn afgesloten in een aparte kamer. Hierdoor lijkt het (met goede noise cancelling) alsof je alleen de muziek hoort. Zo kun je in een drukke omgeving met veel ruis zorgen dat dit dus onderdrukt wordt en je kunt genieten van je muziek, podcast of film.

Actieve noise canceling (anc) is een technologie in de oortjes die een tegengeluid geeft tegen het omgevingsgeluid. Passieve noise cancelling is wanneer de oortjes meer je oor afsluiten waardoor je minder van het omgevingsgeluid hoort. Deze twee vormen van noise cancelling worden steeds vaker in de nieuwe high-end oortjes gecombineerd. Bij de oortjes waar je de passieve noise cancelling hebt merk je nu nog wel dat deze oortjes vaak een stuk duurder zijn. Dit heeft te maken met de nieuwere en duurdere techniek die wordt gebruikt.

Bij de meeste oortjes met actieve ruisonderdrukking heb je controle over de intensiteit. Zo kun je in een app of op het apparaat aanpassen of je de de functie uit of aan wilt zetten. Soms heb je ook nog gradaties in hoeveel ruisonderdrukking je wilt. 

Wat is passieve Noise cancelling?

Passieve noise cancelling houd in dat de oordopjes goed je oor afdichten, zodat er zo min mogelijk geluid van buiten kan indringen. Hoe beter de oordopjes afsluiten door de flexibiliteit van het materiaal, hoe minder omgevingsgeluid je hoort.

Passieve noise cancelling werkt vaak ook al erg goed. Bij oordopjes die te hard zijn kun je soms last krijgen van het drukkende gevoel, maar bij te zachte oordopjes heb je juist weer dat ze makkelijker uit je oren kunnen vallen. Let er goed op bij het kopen van nieuwe draadloze oortjes wat voor type oordopjes er bij zitten. Worden er verschillende grote van oortjes meegeleverd, zodat je de beste fit voor jouw oren kunt gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk hoe hard de oortjes zijn. Gaan ze niet drukken aan de binnenkant van je gehoorgang. Het beste kom je hier achter door reviews te lezen/kijken.

Moet je wennen aan Ruisonderdrukking?

Ruisonderdrukking kan voor sommige mensen best wennen zijn. Het neemt natuurlijk nog meer omgevingsgeluid weg, waardoor je meer in je eigen bubbel zit. Dit kan heel lekker zijn voor wanneer je je in een druk kantoor wilt concentreren, of als je in het openbaar vervoer je niet met anderen bezig wilt houden. Maar in situaties dat je ineens wel geluid moet horen, bijvoorbeeld als iemand iets vraagt, dan is het vaak even schakelen. De Sony WF-1000XM3 werken hier heel prettig bij. Hier zit namelijk een touch bediening op. Met deze bediening kun je door je vinger tegen de oortjes aan te houden tijdelijk de noise cancelling uitzetten zodat je iemand die iets vraagt kunt horen en kunt antwoorden. Dit werkt heel snel en zorgt ervoor dat je niet eerst je oortje uit je oor hoeft te halen, of je telefoon hoeft te pakken om het geluid uit te zetten. Lees hier onze review.

Iets anders waar je aan zou moeten wennen is het gevoel van de ruisonderdrukking. Je voelt namelijk ook dat het omgevingsgeluid ontbreekt, alsof je oren in een vacuüm zitten. Dit kan als je de oortjes een lange tijd in hebt ook wat onprettig zijn in het begin. Naarmate je de oortjes vaker gebruikt wil dit ook minder worden.

Ruisonderdrukking voor het wegnemen van prikkels

Voor overgevoelige mensen, mensen die snel last kunnen krijgen van prikkels om zich heen, kan een koptelefoon of oortjes met ruisonderdrukking heel prettig zijn. In een drukke stad of in een volle bus kan het erg prettig zijn om iets minder mee te krijgen van deze drukte. Met noise cancelling kun je je echt iets meer afzetten van het geluid in je directe omgeving en waan je je iets meer in je eigen bubbel.

Voor wie dit niet helemaal wilt kun je vaak door de intensiteit van de noise cancelling aan te passen ook wat omgevingsgeluid toelaten. Hierdoor ben je je nog steeds bewust van wat er in je omgeving gebeurd.

Zit er verschil in noise cancelling?

Noise canceling zie je steeds meer terugkomen in de nieuwste wireless earbuds en de concurrentie in deze markt neemt toe. Dit is voordelig voor de gebruiker, maar niet in elk geval. 

Aan de ene kant probeert elke fabrikant telkens de functies te verbeteren en zo ook de werking van de ruisonderdrukking. Aan de andere is er ook veel competitie op de prijs. Veel fabrikanten proberen daarom noise cancelling aan te kunnen bieden en bouwen hier zelf de techniek voor. Hierdoor zit er veel verschil in de kwaliteit van noise cancelling.

Een goede noise cancelling hangt ook af van het geluid wat langs je oortjes komt. Als je oordopjes niet goed je gehoorgang afsluiten werkt de ruisonderdrukking ook minder goed. Daarom zul je ruisonderdrukking voornamelijk zien bij oortjes die in-ear zijn.

De betere apparaten met noise cancelling bieden ook de optie om de intensiteit van de ruisonderdrukking te verhogen of te verlagen. Of bieden je de functie om snel de noise cancelling uit te zetten als je iets zou moeten horen.

Wat is transparantie modus?

Transparantie modus is een instelling bij de ruisonderdrukking waarbij selectief wordt beoordeeld door de software in de oortjes wat wel en wat niet wordt doorgelaten. Zo wil je wind niet horen of ander lawaai. Maar in het verkeer of op straat kan het handig zijn om licht het verkeer om je heen te horen zodat je hierop kunt letten. De software maakt onderscheid in wat storend geluid is en wat niet. Daarna geeft alleen een tegengeluid af als dit nodig is.

Bij bellen kan dit bijvoorbeeld ook heel handig zijn. Als je belt met oortjes die ruisonderdrukking hebben hoor je jezelf niet goed praten. Met de microfoons wordt het geluid van jouw stem als je praat opgenomen en direct doorgezet in je oortjes. Dit merk je bij de betere oortjes niet waardoor je het idee hebt alsof je jezelf normaal hoort praten. In een drukke omgeving hoor je de rest van het omgevingsgeluid niet en wel de persoon met wie je belt. 

Een overzicht van alle draadloze oortjes en of ze actieve of passieve noise cancelling hebben?

Wil je een overzicht zien van de verschillende draadloze oortjes die nu op de markt zijn en zien of deze passieve of ook actieve noise cancelling hebben?

In ons draadloze oortjes specificatie en prijzen overzicht houden we per model de verschillende functies bij om zo te kunnen vergelijken waar de oortjes op verschillen.

Lees meer over draadloze oortjes, zoals:

Wil je een overzicht van alle draadloze oortjes en de verschillen tussen de earbuds?